äsch ett inlägg till hinner vi med

Apropå rosé i gröngräset. Det FINNS alltså människor som föredrar vintern framför sommaren. Jag VET att det är så, för det har hänt att jag har träffat sådana. Dom människorna (eller, kanske snarare just den egenskapen hos dom människorna) är faktiskt bland det konstigaste jag vet. 


japp

Efter genomgången fest kan man konstatera att jag hade rätt. Leila K är the shit. Något att minnas inför framtida tillställningar helt enkelt. 

Riktigt trevligt blev det också. Vi hann med både rosé i gröngräset, mingel, dans till bl.a. ovanstående artist och en hel del annat. På bilden här nedan är det dock loftgångsrökning som praktiseras. Väldigt konstruktiv grej. Under kvällen förekom t.ex. samtal om relativitetsteorin just i samband med denna aktivitet. Inte dåligt alls faktiskt. 

Nu är det förmodligen dags att hoppa i säng. I morgon är det ju JOBB som gäller. Sjukt spännande ska det bli. Lite nervöst också. Vore kanske konstigt annars. 

Over and out alltså. Ses i morgon.  



flashing lights come light me up, light me up

Sitter och gör en festlista i Spotify. Undrar om kanske inte det här är den bästa festlåten ever. Kan vara faktiskt. 

Har ni förresten några låtar ni absolut inte kan vara utan när ni är på fest så är det läge att lämna dom i kommentarerna NU!



singing in the rain

Okej, vädret idag var inte jättekul. Jag har dock laddat även för regniga dagar. Det brukar ju bli en del sådana också den här årstiden, så det är lika bra att förbereda sig. Detta är mitt  in-case-of-regn-kit kan man säga.

Särskilt glad är jag över boken till höger. Jag har väntat i ETT ÅR på att den ska släppas i pocket. Hade ingen aning om att det tog sån tid! Finally har det dock hänt. Den är min! Som jag har längtat!

Det enda tråkiga är väl att den kommer att vara utläst på typ en dag. 


school's out

Ja så är det ju. Jag går för tillfället min sista vecka i skolan. Har tillbringat dom senaste 3 1/2 åren där, så det är inte utan att det känns lite märkligt. På måndag börjar jag jobba. Som förskollärare. Ganska konstigt.

Igår var vi på sista puben på skolan. På bilden ser ni min gamla kursare och blivande kollega Cissi. Bakom henne ser ni matsalsfönstret på gamla Lärarhögskolan (numera är det ju Sthlms universitet om man ska vara noga). Utanför fönstret, DN-skrapan. 

Lite kommer man nog allt att sakna det hela. 


om det inte framgick...

...så rekommenderar jag alltså varmt att ni ser Schyfferts försvarstal för 90-talet på SVTplay. Det är riktigt bra! :)

http://svtplay.se/t/111146/the_90_s_-_ett_forsvarstal

på allvar

Såg Schyfferts enmansshow på SVTplay igår och blev ganska imponerad faktiskt. Jag har ju alltid gillat Schyffert (eller, om sanningen ska fram har jag nog tyckt att han varit rätt slut ett tag), men att han kunde göra det här trodde jag kanske inte. Skäms på mig alltså. Han lyckades verkligen med konststycket att trollbinda både mig och publiken på Cirkus i nästan två timmar utan problem, och utan någon annan rekvisita än en stol, ett bord och en iPod. Grymt! 

Det var också roligt eftersom så mycket av min smak när det kommer till populärkultur formades under 90-talet, som ju showen handlar om. Att säga att herrarna i Killinggänget hade en viss inverkan på smaken i fråga är ju knappast heller en överdrift. Rätt mycket nostalgikänslor alltså.

Håller ju också såklart med Schyffert om att 90-talet verkligen, verkligen var ironins årtionde. Hans teori (framförd i showen) är att det var en reaktion på det yberpretentiösa 80-talet, och det ligger säkert en hel del i det. Han valde dock strategiskt nog bort vissa, ändå ganska stora får man nog säga, delar av i alla fall MITT 90-tal när han sa att inget var på riktigt och allt var på skoj. Det fanns allt en del allvarsamma populärkulturyttringar även på 90-talet tycker jag nog. Allvarsamma män (och kvinnor, fast dom var betydligt färre då än nu ;)) som VERKLIGEN menade allt dom sa från djupet av sitt hjärta. Som aldrig log på bild. Som tog sig själva, eller sin musik, på största möjliga allvar. 

Visst, alla här nedan kan inte kallas pretentiösa, inte alls faktiskt. Vissa kan det ju dock i allra högsta grad. Och inte är det en enda ironisk blinkning i sikte i alla fall.

Eller vad säger ni? 










debaser har blivit med sommarstuga!

I Humlegården. Med kulörta lampor (älskar!) och egen tulpan-trädgård till vänster i bild. Ok, den syns inte mycket men den syntes desto mer i verkligheten, jag lovar. Fint som snus är det. Mycket sannolikt sommarhäng. 


but in a goodbye bed with my arms around your neck

Måste förresten lägga upp en ny låt också. Den är med på min "2009-so-far"-lista på Spotify, och det är nog den låten som jag hittills hört ute flest gånger bland dom som är med på den listan. Tror jag. Har hört den en hel del i alla fall. Kanske liiiite Vårens Låt-varning på den? Eller är jag bara desperat ;)? 

Riktigt bra är den hur som helst!

Kvällens (eller nattens kanske) tema är härmed "lite drömskt". Håll till godo. 



Daniel

Daniel when I first saw you
I knew that you had a flame in your heart
And under our blue skies, marble movie skies
I found a home in your eyes
We'll never be apart

And when the fires came
The smell of cinders and rain
Perfumed almost everything
We laughed and laughed and laughed

And in the golden blue
Crying took me to the darkest place
And you have set fire to my heart

When I run in the dark, Daniel
To a place that's vast, Daniel
Under a sheet of rain in my heart
Daniel, I dream of home

But in a goodbye bed
With my arms around your neck
In our love the tears crept
Just catch in the eye of the storm

And as my heart ran round
My dreams pulled me from the ground
Forever to search for the flame
For home again, for home again


amazing it seems

Åh, hittade den här gamla älsklingslåten i en spotifylista jag snodde någonstans (det är för övrigt min nyaste hobby, att sno spotifylistor), och var bara tvungen att lägga upp den här! Att Anna Järvinen är fantastisk är ju inget nytt direkt. Den här låten blev ju rätt känd i samband med att antimobbningsorganisationen (man måste ÄLSKA svenskans långa ord) Friends använde den i en av sina allra första (den allra första?) reklamer. Friends reklamer får alltid mitt hjärta att snörpa ihop sig alldeles väldigt, och rätt ofta har musiken en stor del i det, så inte minst i det här fallet. Det är verkligen en sjukt vacker låt!

Annars har jag precis överlevt min sista jobbhelg. Helt fantastiskt måste jag säga. 





sista jobbhelgen

Japp, så är det. Om några veckor börjar jag ju på ett RIKTIGT jobb, med normala arbetstider. Otroligt skönt ska det bli! 
I helgen är det dock jobb, jobb jobb som gäller alltså. Inte så farligt ändå, har varit ledig i två dagar och hunnit med en hel del. Hängt lite med hästen här nedan t.ex. Lyx!

Saknar för övrigt numera både vårens låt och själva våren! Om någon vet var den ena eller andra finns tycker jag att ni ska berätta det för mig, genast! 

gamla och nya idoler

Från gamla idolerna Manics, som hängt med hur länge som helst, till nya idolen Anna Odell. Jag utlovade visst en rapport från Konstfacks omtalade vårutställning. Idag var jag där. Om jag tyckte hon var modig innan, så är det ingenting mot vad jag tycker nu. Visst, hennes verk kanske känns lite ofärdigt på många sätt, hon är ju trots allt bara konststudent än, men vilket ofantligt mod det måste ha krävts för att göra det hon har gjort. Jag saknar ord! Det finns faktiskt en hel del beröringspunkter med just Manics faktiskt. Jag tycker mig ana samma intelligens, och det provokativa anslaget finns ju definitivt hos båda. "You gotta hit people with a sledgehammer to get them to listen" var ett ofta använt uttryck under Manics tidiga år. Odell drämde till ordentligt med hammaren kan man säga. 

Tråkigt är ju dock att Odells hammare inte skapat den debatt som var tänkt. Sådan makt har dom, psykiatrin. Och paradoxalt nog skapar det ju ändå den poäng som hon var ute efter. Att dom t.o.m. kanske får hennes handlande till att bli kriminellt är bisarrt, och säger oändligt mycket mer om psykiatrin än om Odell. Moraliskt är det intressant och möjligt att diskutera hennes handlande, att kalla det kriminellt är bara löjligt. Jag hoppas det inte är bara jag som kommer att tänka på Kafkas "Processen". 

bild från Aftonbladet

älsklingarna!

Åh, redan idag finns ju Manics på Spotify! Många pluspoäng till Spotify igen (och till dom som kollar igenom allt nyinkommet ;))! Nu är det bara lyssna, lyssna, lyssna. Längtar tills skivan kommer, med texthäftet. 

Alltså, den här skivan fattar inte hur rätt i tiden den kommer. Som alltid med Manics kan man säga. Sån tur att dom finns. 

Journal for plague lovers



simsalabim

Träffade en häst. Blev lite kär. Helt okej söndagsnöje! Ska nog se till att göra det fler söndagar. 

Dessutom är det ju faktiskt varmt ute idag! Det trodde jag aldrig. 



snabb-bloggning

Oj, det blev lite otydligt ser jag. Det är alltså inte bilden i mitt blogginlägg som är omslag. Klicka på aftonbladetlänken (eller ja, kopiera och klistra in). DÄR är det. Där är också artikeln som får blogginlägget att verka sammanhängande. Kan ju vara bra att veta! 

tillbaka

Nu ÄR dom tillbaka! På riktigt! Och fortfarande kan dom uppenbarligen göra folk upprörda. Uppfriskande måste jag säga! Inte alla skivor som säljs med tomma konvolut inte. 

Det hela känns dock grymt överdrivet, det är ju ett konstverk på framsidan, och nog måste man väl rätt lätt kunna plocka fram massor av omslag som är mycket värre än det här?

Hur som helst, skivan är bokad. Den kommer på onsdag, och jag skiter i om ni inte bryr er för jag har väntat på det här i typ 14 år. Så det så. 

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article5162605.ab



äntligen fredag

Helg! Ledig! Sol! Dans dans dans! 

Det finns bara ett val, ingen gör det bättre än Håkan. Så är det bara. Trevlig helg på er :)!



spotify

Förresten. Det där spotify alltså. Blir bara bättre och bättre måste jag erkänna. Sjukt bra uppfinning, verkligen! 

//framåtsträvare

liten lektion i musikhistoria

Vad glad jag blev att det finns fler som tycker Anna Odell är en av dom modigaste just nu! Har inte kommit iväg än (trots att jag nästan bor på konstfack ;)), men snart så. Då blir det en rapport! 

Har varit ute och vandrat i kväll, och det är ju fortfarande så FRUKTANSVÄRT kallt! Ångrade inte bara en gång att jag inte hade vantar på mig kan jag säga. Jag vill ha picknickvänliga temperaturer, NU! 

Förutom kylan har det varit en underbart skön dag. Den har i stort sett innehållit allt man kan önska faktiskt. Nästan i alla fall. Inte alla dagar som gör det minsann. En skön sak är att jag idag kommit över en sjukt bra spellista på spotify! Ni måste faktiskt få den också. Det är någon (har ingen aning om vem, jag kom över listan på en annan blogg, och den bloggförfattaren var också bara förmedlare) som har suttit och gjort ett ganska gediget arbete med att plocka ut Låtar Man Måste Ha Hört. Det är säkert ett hundratal låtar sammanlagt, en låt av varje utvald artist, och många av dom är verkligen sådana man Måste Ha Hört. Andra är bara skitbra. En liten introduktionslista i popmusikhistoria kan man kanske säga. Inte så dumt som ni förstår! Har lyssnat på den hela dagen. Har också tillbringat tid med att gå igenom den tillsammans med en annan popnörd vars smak jag högaktar, och vi har kritiserat, givit egna förslag på låtar när vi tycker att den okända upphovsmannen valt fel och lagt till grupper (inte i den fysiska listan alltså, utan bara i diskussionen) som inte finns med. Nu är vi helt redo att göra en egen liknande lista! Får väl återkomma med den om ett halvår eller så.

Som sagt, en alldeles fantastisk liten dag i all sin anspråkslöshet :).

låtar man måste hört

tystnad och mod

Alltså, man skulle ju nästan kunna tro att jag har slutat lyssna på musik. Det har jag givetvis inte. Har massor att skriva om, men får inte ändan ur. Det kommer, jag lovar! 

Min allra nyaste idol är dock för en gångs skull inte musiker, utan konstnär. Har inte ens sett det hon gjort än, men det behövs inte. Det är modet jag beundrar, och det har hon, oavsett resultatet. Enligt mig har hon gett sig på en av vårt samhälles mest stängda instanser, och att de väljer att polisanmäla istället för att våga ta debatten gör mig inte mindre säker på min sak. 

Blir en tripp till Konstfack i veckan tror jag!

http://newsmill.se/artikel/2009/04/20/fegt-av-konstfacks-ledning-att-ge-vika-trycket

http://www.konstfack2009.se/bachelor/bafa/anna-odell/


(Ber om ursäkt för att länkandet fortfarande inte funkar. Försöker göra som man ska, men det blir inte som det ska. Ska ta reda på varför men det var det där med att få ändan ur ;). Fram tills dess får ni kopiera och klistra!)


Bilden är från Konstfacks hemsida

slut på tramset

Nä. Det var ju kanske en av dom dummare sakerna att komma på, det här med Gigant-tema. Alltså, själva temat är det inget fel på alls förstås, det är ju världens bästa det handlar om. Det är bara det att jag av olika orsaker inte lyssnar så mycket på äldre musik just nu. Inte så inspirerad alltså. Får kanske återkomma till temat när jag hittat tillbaka till dåtiden.

Just nu befinner jag mig extremt mycket i nutiden när det kommer till det musikaliska, så jag tror alltihop blir mycket roligare om jag skriver om ny musik istället. Jag har köpt extremt mycket skivor, t.o.m. för att vara jag, och spotify gör ju faktiskt att man kan lyssna igenom ännu fler. Samlade ihop lite guldkorn från årets första del (snart halva har ju gått faktiskt). 

Det har verkligen kommit en hel del bra! Men, och här välkomnas förslag å det varmaste, jag saknar fortfarande den där LÅTEN, den som för alltid kommer att bli förknippad med Våren -09. Vart håller den hus egentligen? 

2009 so far på spotify

polly says her back hurts. she's just as bored as me

Tar en Gigant också. 90-talets största. Alla som är födda ungefär samtidigt som jag tror jag minns vad dom gjorde när nyheten att Kurt Cobain skjutit huvudet av sig nådde dom. Jag var i stan med min pappa och min bror när jag såg löpsedeln, och på eftermiddagen cyklade jag och en av mina bästa vänner ut till en lekplats i närheten av där vi bodde och satt inne i ett lekhus och sörjde. Vi hade biljetter till den spelning Nirvana skulle ha gjort i maj egentligen, och det fanns liksom inget annat band av samma dignitet tyckte vi. På dagen spelningen skulle ha varit satt vi utanför Hovet med tända ljus tillsammans med många andra unga människor som på olika sätt blivit berörda av Nirvanas framfart. 

Idag är det svårt att förstå hur viktiga Nirvana var för aternativmusikens plats i t.ex. radio och TV. Innan Nirvana var alternativmusik just Alternativ. Efter Nirvana kunde samma musik vara den som sålde allra bäst och hördes allra mest. Nirvana banade väg för rocken på topplistorna, och vägen är fortfarande upptrampad, idag är det inget konstigt att the Hives ligger etta på Tracks. Musikklimatet hade varit oerhört mycket tristare om det hade varit det.

Albumet Nevermind utses gång på gång till 90-talets viktigaste album. Det är inte musiken i sig som är revolutionerande, det är statusen albumet fick och den stora publik det nådde. Kanske hade det kommit några andra om inte Nirvana sprängt gränserna, kanske inte. Vi visste naturligtvis inte då hur stora dom faktiskt egentligen var, och egentligen var vi nog rätt ointresserade. Cobain var nämligen inte i första hand sin generations stora ikon när han levde, han var i första hand ett språkrör för olyckliga människor. Jag hoppas att det aldrig glöms bort att Nirvana fyllde även den funktionen, för det är det viktigaste ett band egentligen kan erbjuda. 

Nevermind är förstås (en av) 90-talets absolut viktigaste skivor, inget tvivel om det. Låten jag valt kommer också från den skivan. Valde dock versionen från den berömda MTV unplugged-spelningen som etsat sig fast på så mångas näthinnor. Det här är ingenting annat än musikhistoria. 



Polly

Polly wants a cracker
I think I should get off her first
I think she wants some water
To put out the blow torch

Isn't me
Have a seed
Let me clip
Dirty wings
Let me take a ride
Cut yourself
I want some help
To please myself
Got some rope 
Have been told
I promise you
Have been true
Let me take a ride
Cut yourself
I want some help
To please myself

Polly wants a cracker
Maybe she would like some food
Ask me to untie her
A chase would be nice for a few

Polly says her back hurts
She's just as borde as me
She caught me off my guard
It amazes me the will of instinct

månen

...och här är månen sedd från hammocken vid Årstaviken. Må det aldrig bli vinter igen!


utsikten

Så himla fin kväll. Lite kallt fortfarande dock, men det tar sig! Har cyklat runt stan med Lisa och tittat på alla gröna träd. Har också suttit i en hammock vid Årstaviken och tittat på vattnet och massa kvällsmotionärer & flanörer. Så himla fin stad man bor i tycker man ibland. 

Just här är vi på Skeppsholmen. 


I love you with all the madness in my soul, someday girl I don't know when, we're gonna get to that place where we really wanna go, and we'll walk in the sun

Var ute ikväll. Den här låten kom, och jag kände den där känslan som jag bara känner när det spelas en av mina FEMstjärniga. Rubriken kind of says it all t.ex. Den här VAR ju inte femstjärnig dock. Fattar inte varför den inte har varit det. NU är den det. Passar bra, då jag stal en stjärna från en av dom andra femstjärniga häromdagen. Nu är dom fortfarande tretton. Tretton känns som ett bra tal.

Bruce Springsteen är för övrigt otvivelaktigt en Gigant. Den som tycker annorlunda kastar första stenen eller vad man brukar säga.

God natt! :)



 

RSS 2.0